is mediation voor mij?

Een ernstig conflict laten voortbestaan is meestal geen optie: het is alleen maar frustrerend en meestal escaleren de zaken alleen maar verder, of het nou in de persoonlijke, relationele, of familie-sfeer is. Denk aan een burenruzie, problemen omtrent een echtscheiding of een erfenis. Maar ook arbeid-gerelateerde conflicten, zoals een (dreigende) beëindiging van een dienstverband of het niet naleven van contractuele afspraken kunnen hier onder vallen.

 

Soms wordt dan overwogen om een advocaat in de hand te nemen, maar in plaats daarvan wordt een mediator tegenwoordig steeds vaker ingezet. Want mediation leidt in 80% van de gevallen tot resultaat! Maar hoe verhoudt mediation zich tot een rechtszaak? En wat zijn de verschillen?

Verschillen tussen mediation en een rechtzaak

Een advocaat in de hand nemen heeft een aantal potentiële nadelen: zo kan een rechtszaak lang duren en hoge kosten met zich meebrengen. Er is bij een uitspraak meestal sprake van een winnaar en een verliezer en ook al bent u overtuigd van uw zaak, het kan altijd anders uitpakken dan u verwacht: u kunt de rechtszaak verliezen,..en zelf als u deze wint, dan ligt de uitspraak niet in uw handen, maar in die van de rechter. Misschien krijgt u niet dat waar u om gevraagd heeft.

Daarnaast, een rechtsgang zal de relatie met de andere partij waarschijnlijk nog verder verslechteren en dit is mogelijk iemand met wie u in de toekomst wederom in contact zal moeten komen: denk aan een buur, ex-partner, familielid, medewerker of werkgever. Mediation werkt anders.

 

"Wist u dat mediation door de meeste rechtsbijstandsverzekeringen gedekt wordt?"

Mediation brengt mensen weer samen

Bij mediation probeer je samen tot een oplossing te komen, onder begeleiding van een mediator. Deze onafhankelijke en onpartijdige expert helpt een klimaat te creëren, waarin uw kant van het verhaal de tijd en ruimte krijgt die het verdient..en zo ook het verhaal van de andere partij. Horen en gehoord worden leidt in zo'n 80% van de gevallen tot een verbeterde communicatie met afspraken waar beide partijen weer Verder mee Vooruit kunnen. Wat deze afspraken zijn, wordt niet door de mediator bepaald, maar door uzelf.

 

Uw mediator kan bij aanvang aangeven hoeveel sessies nodig zullen zijn. Meestal zal dit tussen de 3 en 7 sessies zijn, omdat mediation gestructureerd verloopt volgens een bewezen methodiek.

Mediation is dus ten opzichte van een rechtsgang veel sneller, goedkoper en u behoud zelf regie over de uitkomst. In veel gevallen helpt mediation zelfs tot een blijvende verbetering in het contact en de communicatie tussen beide partijen.

 

Mediation kan een geweldig middel zijn om tot een doorbraak te komen..maar niet altijd.  Zo is mediation niet geschikt als er al een juridische procedure loopt of als er strafbare feiten gepleegd zijn, zoals mishandeling.

Ook moeten beide partijen met elkaar om de tafel kúnnen zitten zitten: als er bij een partij bijvoorbeeld sprake is van dementie of een geestelijke handicap, dan kan mediation mogelijk niet de beste weg zijn.

 

ls een conflict te ver geëscaleerd is en willen de betrokkenen elkaar écht niet meer in de ogen kijken, dan maakt dit de kans op een succesvolle mediation erg klein. Eventueel kan pendelmediation of online gesprekken dan nog een uitweg bieden. U leest hier meer over onder "Soorten Mediation".